Blog > Komentarze do wpisu
Żołądki w sosie koperkowym

składniki :

  • 0,5 kg żołądków drobiowych
  • koperek pęczek
  • 3 średnie cebule
  • 1/4 szkl jogurt grecki light
  • 1/4 szkl mleka 0,5%
  • 3 łyżeczki czubate skrobii kukurydzianej
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku
  • pół marchewki startej na dużym oczku

Obrać, posiekać cebule w piórka (obojętnie w jaki sposób, bo i tak się rozgotuje). Wrzucić do garnka, zalać połową szklanki wody. Dodać uprzednio oczyszczone i pokrojone żoładki i postawić na ogień. W takiej postaci ma się dusić, aż do momentu, kiedy żołądeki zrobią się miękkie, a cebula całkiem się rozgotuje. W między czasie posiekać drobno koperek. Jeżeli z garnka odparowało dużo wody należy dolać ok. szklanki wody. Oraz dodać koperek. Pozostawić pod przykryciem do momentu aż się zagotuje. Po zagotowaniu dodać wcześniej przygotowany jogurt wymieszany z mlekiem i skrobią kukurydzianą. Cały czas mieszając potrawę w garnku. Podczas wlewania jogurtu. Jak tylko się zagotuję, można podawać.

piątek, 24 września 2010, fashionnails-renia
Tagi: II faza