RSS
czwartek, 07 października 2010
gulasz wołowy

składniki :

  • 0,5 kg mięsa wolowego
  • 1 główka cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółta papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 5 pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 większy ogórek korniszony
  • 1 kostka wołowa ( o obniżonej zawartości tłuszczu - dopisek moderatora)
  • troszkę soli i pieprzu oraz papryki ostrej słodkiej do smaku


mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) aż się zarumieniło garnka wlewamy 3/4 wody i gotujemy na wolnym ogniu w miedzy czasie kroimy drobno cebule, czosnek, paprykę marchew w paski ,ogórek w plastry,do garnka dodajemy kostkę wołową i podsmażone mięsa wraz z pozostałymi składnikami i gotujemy na wolnym ogniu ok 1.5 godziny. Smacznego !!


Tagi: II faza
23:23, fashionnails-renia
Link Komentarze (2) »
Makaron Bolognese

składniki :

  • 200g makaronu owsianego
  • 300 g wołowiny mielonej
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżeczki ketchupu/ przecieru pomidorowego
  • przyprawa

Tutaj jest zdjęcie makaronu (kupiłam w sklepie "zdrowa żywność").

Rozgrzać patelnię teflonowaną. Mięso mielone wołowe porwać na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię, tak żeby powstały duże "kluseczki". Gdy z jednej strony przysmażymy, to obrócić na drugą stronę i przyprawiamy. Chwile przysmażamy, troszkę dolewamy wody. Do tego pokrojoną cebulę w drobne kostki dodajemy. I podusić 10 min. Potem dodajemy ketchup/przecier pomidorowy. Poddusić i akurat makaron się ugotuję (gotowałam 5-7 min). Podawać na ciepło.

Tagi: II faza
23:16, fashionnails-renia
Link Komentarze (8) »
Gulasz drobiowy w curry z kalafiorkiem

składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (lub udka)
  • 1/2 średniej cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki ketchupu light/fit
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Kurczaka oczyścić, pokroić na kawałki. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 15 minut. Zrumienić go ze wszystkich stron na teflonie. Cebulę pokroić i dodać do tych kurczaków. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku.

Wsypać curry, obie papryki i pieprz, wymieszać i zalać wrzątkiem. Dodać sól do smaku i ketchup. Przykryć i dusić do miękkości. W szklance/kubeczku wymieszać jogurt ze skrobią, dodać kilka łyżek sosu, dokładnie wymieszać i dopiero dolać na patelnię (żeby zimny jogurt się nie zważył). Wymieszać i na chwilkę zagotować.

Można dodać kalafior (zrobiony w parowarze).

Tagi: II faza
23:06, fashionnails-renia
Link Komentarze (1) »
Ćwiartki drobiowe w sosie pomidorowym

Składniki :

  • 2 ćwiartki drobiowe
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • przyprawa wg uznan
  • 1 dużą cebule
  • 1 średnią marchewkę

Ćwiartkę kurczaka przekroić na pół, czyli udko i pałeczka osobno. Wywalić tłuszcze (skórę). Przyprawić i posolić. Potem wrzucamy na rozgrzewaną patelnię. Uważamy na to żeby nie przywierało, to wtedy odrobinkę wody dolewamy. W między czasie pokroimy cebulę na piórka i marchewki w paski. Wrzucamy na patelnie do kurczaków warzywa. Zalewamy troszkę wody, tak żeby przykryć warzywa wodą. Chwilę poddusimy. Potem dodajemy przecier pomidorowy. Wymieszać dobrze. I 5-10 min poddusić.

Podajemy od razu albo można jeść na zimno.

 

22:59, fashionnails-renia
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 27 września 2010
Pałeczki kurczaka

składniki :

  • 6 szt. pałeczek z kurczaka
  • Jogurt naturalny 0% ok. 150g
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • Kilka ziaren pieprzu czerwonego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Odrobine pieprzu

Bardzo prosty przepis, polegający w zasadzie tylko na przygotowaniu zalewy jogurtowej.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aby powstała nam masa jednolitego koloru.

Pałeczki z kurczaka należy oczywiście umyć jednak nie koniecznie trzeba obierać za skóry (jak kto woli). Układamy w miseczce i wszystko zalewamy naszym sosem.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin (przynajmniej 2 godziny) aby mięso nabrało smaku od przypraw.

Po wszystkim wyjmujemy mięso z miski, wkładamy po 2 kawałki do jednej folii aluminiowej i zawijamy.

Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25min. Po tym czasie wyjmujemy, rozchylamy folie i wkładamy spowrotem na maksymalnie 10min aby mięso ładnie się przypiekło. Można nawet podkręcić temperaturę do 200 stopni.

Gorące podajemy (smaczne również na zimno) :)

 

Tagi: I faza
21:36, fashionnails-renia
Link Komentarze (3) »
Pasztet z królika

Składniki :

  • 1 królik (ok.1,6kg z wątróbką królika)
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 5 jajek
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • pół małego selera
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • przyprawa : sól, jałowiec mielony, pieprz, gałka muszkatołowa
  • czosnek (pół główki)

Mięso królika i wątróbki drobiowe gotujemy z warzywami. Jak się ugotują to wybieramy mięso i odstawiamy do ostudzenia. Po obraniu mięsa królika, wszystko mielimy maszynką (na średnim oczku), łącznie z warzywami. Dodajemy przyprawy, jajka, otręby. Mieszamy wszystko dokładnie. Nakładamy do formy o średnicy 24cm.

Pieczemy ok 1,5 godziny na 180 stopni

Nie nakładać do pełna, bo pasztet lubi wikipieć.

Tagi: II faza
21:21, fashionnails-renia
Link Dodaj komentarz »
Kakaowe placuszki

Składniki :

  • 135g jogurtu naturalnego 0%
  • pół szklanki mleka 0,5%
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • łyżkę skrobii kukurydzianej
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao odtłuszczonego
  • 2-3 łyżeczki słodzika w proszku

Tak naprawdę nie ma co opisać, bo wszystko wrzucamy do jednej misy i mieszamy mikserem do użytkania jednolitej masy. Będzie ona dość rzadka.

Na dobrze rozgrzanej patelni powoli nakładamy "kałuże" ;) masy, odczekując chwile zanim wylejemy następnego placuszka żeby się razem nie zlały. Z jednej strony przysmażyć dobrze, a potem obracamy na drugą strone.

Podawać polane dowolnym jogurtem owocowym lub naturalnym.


21:08, fashionnails-renia
Link Komentarze (2) »
Sałatka z kurczakiem

Składniki :

  • sałata lodowa
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 1 ogórek
  • 150g jogurt naturalny 0%
  • czosnek granulowany (przyprawa)
  • sól
  • pieprz
  • 1 pierś kurczaka
  • przyprawa gyros do kurczaka

Sałate lodową umyć, porwać na kawałki. Pomidor, paprykę umyć i pokroić na kostki. Ogórek obrać i też pokroić na kawałki. Wszystko wrzucamy do jednej misy.

Piersi kurczaka pokroić na kawałki małe, dodać przyprawę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Chwile podsmażamy, tak żeby była troszkę chrupiąca. Potem wrzucamy do misy razem z warzywami.

Jogurt wymieszamy z czosnkiem, solą i pieprzem. Zalewamy warzywa i kurczaka. Mieszamy dokładnie. Smaczego !!

Tagi: II faza
20:57, fashionnails-renia
Link Komentarze (2) »
Schab w sosie kurkowym

Składniki :

  • 350g kurek
  • 1 kg schab wieprzowy (oprawiony z całego tłuszczu)
  • 150g jogurtu naturalnego 0%
  • 0.5 szkl mleka 0,5 %
  • łyżka (płaska) skrobii kukurydzianej
  • przyprawy : sól, pieprz


Kurki umyć, pokroić (nie za drobno). Podsmażyć na patelni (bez oleju) doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt rozmieszany z mlekiem i wlać do podsmażonych kurek. Gdy sos zacznie lekko "bulgotać" należy zageścić skrobią kukurydzianą.

Schab pokroić na cienkie plasterki (ok. 1 cm), posolić i dobrze przysmażyć na patelni. Tak przygotowany schab zalewamy wcześniej przygotowany sosem z kurek.Należy poczekać aż wszystko razem się podgotuje i można podawać.

Tagi: II faza
20:50, fashionnails-renia
Link Komentarze (4) »
piątek, 24 września 2010
Kuleczki leniwe

Składniki :

  • 150g twarogu chudego
  • 7 łyżek otrębów zmielonych
  • 1 jajko

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać otręby i jajko, całość zagnieść, uformować w kuleczki, (masa ma być zbita i gęsta) i wrzucać do lekko osolonej, gotującej się wody. Po kilku minutach (sprawdzać, żeby się nie rozgotowały) wyjąć i jeść. Mi wyszło ok 30 kuleczek, spokojnie wystarczy na dwa dni. Smacznego!


12:39, fashionnails-renia
Link Komentarze (7) »
Żołądki w sosie koperkowym

składniki :

  • 0,5 kg żołądków drobiowych
  • koperek pęczek
  • 3 średnie cebule
  • 1/4 szkl jogurt grecki light
  • 1/4 szkl mleka 0,5%
  • 3 łyżeczki czubate skrobii kukurydzianej
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku
  • pół marchewki startej na dużym oczku

Obrać, posiekać cebule w piórka (obojętnie w jaki sposób, bo i tak się rozgotuje). Wrzucić do garnka, zalać połową szklanki wody. Dodać uprzednio oczyszczone i pokrojone żoładki i postawić na ogień. W takiej postaci ma się dusić, aż do momentu, kiedy żołądeki zrobią się miękkie, a cebula całkiem się rozgotuje. W między czasie posiekać drobno koperek. Jeżeli z garnka odparowało dużo wody należy dolać ok. szklanki wody. Oraz dodać koperek. Pozostawić pod przykryciem do momentu aż się zagotuje. Po zagotowaniu dodać wcześniej przygotowany jogurt wymieszany z mlekiem i skrobią kukurydzianą. Cały czas mieszając potrawę w garnku. Podczas wlewania jogurtu. Jak tylko się zagotuję, można podawać.

Tagi: II faza
12:16, fashionnails-renia
Link Dodaj komentarz »
Bułeczki dukanowskie

Składniki :

-20 łyżek otrębów owsianych mielonych

-10 łyżek otrębów pszennych mielonych

-4 jajka

-2 serki homogenizowane naturalne 0% Maćkowo (po 120g) lub

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

- płaska łyżeczka soli


Otręby zmielić, to wszystko wymieszać mikserem. Pozostałe składniki wymieszać wszystko razem z otrębami. Ja wziełam blat, wyłożyłam papierem do pieczenia.

Zrobiłam tzw placki. Wyszło mi 5 placków.

Bułeczki wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na  35-40 minut, 180 stopni.

 

12:07, fashionnails-renia
Link Komentarze (2) »
wtorek, 14 września 2010
Budyń czekoladowy :)

Składniki (2 porcje)

  • 2 szkl mleka
  • 5 łyżeczek słodzika (wg uznania)
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki skrobii kukurydzianej
  • 2 żółtka

Żółtko wymieszać ze słodzikiem. 5 łyżek mleka wymieszać z kakaem i skrobią kukurydzianą.

Pozostałe mleko wlać do garnuszka, wlać tam wymieszane żółtko z słodzikiem. Gdy mleko będzie gorące to wlać pozostałą reszke mleka (kakao i skrobia) . Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.


Pychotaaaaa !!!

 

Tagi: deser
23:28, fashionnails-renia
Link Komentarze (3) »
Wątróbki po węgiersku

Składniki :

  • 1kg wątróbek drobiowych
  • 2 średnie cebule
  • 5-6 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
  • opakowanie jogurtu naturalnego (150g)


Wątróbki pokroić w paseczki, a cebulę posiekać na drobną kostkę. Cebulę udusić na patelnię. Wątróbki wymieszać z papryką i wrzucić na patelnię z cebulą. Gdy watróbki będą gotowe to wtedy posolić i dać jogurt wymieszany ze skrobią kukurydzianą.

Smacznego !!

 

Tagi: I faza
23:14, fashionnails-renia
Link Dodaj komentarz »
Piersi kurczaka w panierce otrebowym

Składniki :

  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • pół szklanki otręb owsianych
  • 1/4 szkl otręb pszennych
  • 2 jajka
  • pieprz, sól, papryka słodka


Piersi kurczaka pokroić w paski, wrzucić do miski. Potem dodać do miski jajka, przyprawy, wymieszać. A później dodać otręby owsiane i pszenne, znów wymieszać.

Na rozgrzaną patelnie teflonową wrzucić wszystkie piersi kurczaka obtoczone w otrębach. Usmażyć i poczekać aż zrumienieją. I smaczego !

Tagi: I faza
23:07, fashionnails-renia
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3